Het symbolisme van de trouwring

Al eeuwen van grote beteken is

De trouwring is een eeuwenoud verschijnsel, dat terug te voeren is naar de tijd van de Egyptenaren. Zelfs voor die tijd lijken er al een soort ringen te zijn gebruikt voor de huwelijksinzegeningen. Er zijn aanwijzingen dat in de Prehistorie mannen ringen om hun voeten droegen. Deze ringen waren van takken gemaakt. Archeologen hebben daarnaast ringen van allerlei materialen gevonden uit de vroege geschiedenis.

De betekenis

De trouwring is niet zomaar in eens ontstaan. Zo is ook de betekenis niet eenduidig te noemen. In het algemeen lijkt het zo te zijn, dat in de huidige tijd een trouwring de eeuwige liefde symboliseert tussen twee mensen. De oneindige vorm van de ring geeft de eeuwigheid weer. Een andere betekenis is dat de ring het samen gaan van twee zielen voorstelt. Deskundigen op het gebied van archeologie en antropologie hebben ontdekt, dat de eerder genoemde ringen gemaakt van takken om de enkels van de mannen, zouden voorkomen dat de ziel het lichaam zou verlaten.

Minder romantisch

Naast de romantische symboliek van de trouwring zijn ook andere betekenissen van de trouwring bekend uit de geschiedenis. Deze betekenissen zijn minder romantisch te noemen. De eerder genoemde Egyptenaren hadden de gewoonte, dat de vrouw door het dragen van de trouwring van een man recht kreeg op alles wat deze man bezat. De Romeinen zagen dat weer geheel anders. Die vonden dat de vrouw zelf het bezit van de man was, zodra ze een trouwring droeg. De liefde lijkt er niet een rol bij te hebben gespeeld. De vroege Japanners hadden een ingenieus systeem ontworpen om te voorkomen, dat de vrouw vreemd zou gaan. Bij het afdoen van de ring viel deze uit elkaar.

Trouwring en het huwelijk

Het symbolisme van de trouwring en het huwelijk is niet altijd en overal hetzelfde (geweest). Van een ring van takken om de enkel naar een metalen ring die uit elkaar valt als een vrouw hem afdoet. Toch is de ring over de hele wereld een symbool gebleven, dat bij het huwelijk hoort en dat zal voorlopig wel zo blijven. Daarom kiezen ook steeds meer mensen ervoor om de trouwringen zelf te laten ontwerpen. Er zijn zo veel verschillende mogelijkheden dat mensen vaak niet vinden wat ze zoeken, en daarom er voor kiezen om de trouwring die ze in hun hoofd hebben zitten laten ontwerpen bij bijvoorbeeld een goudsmid zoals bij Art Object.